Hengenpelastuksen SM-kilpailut ja leiri Helsingissä

26 huhtikuun, 2016

Vesiliikuntakerhon kevään 2016 kausi huipentui Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton järjestämiin Hengenpelastuksen suomenmestaruusuinteihin. Kilpailujen yhteydessä järjestimme kilpailijoillemme samalla leirin. Kilpailut järjestettiin Helsingissä Mäkelänrinteen massiivisessa uintikeskuksessa.

13062733_10207450797881296_1061835696_o

Mäkelänrinteen uimahallia on vaikea kuvailla, jos paikan päällä ei ole päässyt koskaan käymään.

Rovaniemen uimaseurasta matkaan lähti pienten ryhmästä kolme lasta ja isompien ryhmästä kaksi ja sekä valmentaja: Veikka Hannula, Waltteri Aarto, Eeva Rinkinen, Santeri Sirkka, Aatos Kartimo ja Wiljam Leinonen. Kisaajien lisäksi matkaan lähti kaksi vanhempaa huoltajiksi. Kisoista lähdettiin hakemaan kokemuksia ja mukavaa leiriviikonloppua. Matkustus toteutettiin yöjunalla joten matkamme alkoi Rovaniemen rautatieasemalta.

Itse kilpailupaikalle pääsimme ensimmäisinä aikaisen junan saapumisajan ansiosta. Innokkaat RoiUS:laiset olivatkin oven takana vaatimassa sisäänpääsyä enne kuin halli oli vielä edes auki. Mäkelänrinteen uimahallia on vaikea kuvailla, jos paikan päällä ei ole päässyt koskaan käymään. Uimarit olivatkin suuren ällistyksen edessä, kun näkivät ison viidenkymmenen metrin altaan suurine katsomoineen ja hyppytorneineen ensimmäistä kertaa. Tyhjä allas aamutuimaan on vaikuttava näky.

13072157_10207450797841295_1664736296_oKilpailun päätuomari tokaisi jossain vaiheessa että meidän uimareiden suoritukset vaan paranevat mitä pitemmälle päästään. Tämä oli kyllä totta: lajit 50m nuken kuljetusta, 100m nuken kuljetusta räpylöillä, 100m nuken vetämistä pelastuspötkössä räpylöillä menivät kuin siivillä.

Itse kisat lähtivät mukavasti liikkeelle. Pisimpänä lajina oleva 200m esteuinti oli todellinen tulikaste joukkueellemme. Kaikki suoriutuivat siitä aivan loistavasti ja ylittivät itsensä huimasti. Tuntui että uimarit vain paransivat suorituksiaan lajien vaihtuessa. Kilpailun päätuomari tokaisi jossain vaiheessa että meidän uimareiden suoritukset vaan paranevat mitä pitemmälle päästään. Tämä oli kyllä totta: lajit 50m nuken kuljetusta, 100m nuken kuljetusta räpylöillä, 100m nuken vetämistä pelastuspötkössä räpylöillä menivät kuin siivillä. Yhdessä hujauksessa olimme uineet jo suurimman osan henkilökohtaisista lajeista.

Kisojen tunnelma oli omaa luokkaansa. Harvoin näkee sellaista fiilistä mitä saimme kokea mahtavassa Mäkelänrinteen uimahallissa. Kisajärjestäjät saivat järjestettyä mahtavat kilpailut ja kiitos siitä heille. Katsomo oli pullollaan katsojia jotka tsemppasivat kilpailijat ylittämään kerta toisensa jälkeen itsensä. Mutta mikä tärkeintä, hienointa koko reissussa oli se että kanssakilpailijat kannustivat toisiaan kaiken aikaa ja tämä tarttui meidänkin joukkueeseen. Ikinä ei ole näkynyt noin hienoa kaverin kannustamista kuin mitä nyt kilpailuissa teimme. Kaikki joukkueet kannustivat toisiaan ja tuli sellainen olo kuin olisimme kaikki yhdessä tekemässä jotain suurta.

Kilpailut venyivät lopulta todella pitkiksi ja iltajakso päästiin uimaan vasta 16.00. Illalla oli vuorossa viestit ja simuloitu hätätilanne. Viesteissä meidän joukkueemme antoi vielä kaikkensa viimeisissä uinti lajeissa. Joukkueemme ahersi ison urakan ja osalle uimareista kertyi kilpailu metrejä yli 650! Simuloidussa hätätilanteessa joukkueelle tehtiin tilanne jossa veden varassa oli pelastettavia henkilöitä ja joukkueen piti pelastaa uhrit oikeaoppisesti. Tämä laji vaati paljon joukkueelta ja suoriuduimme siitä hienosti. Parantamisen varaa jäi niin kuin aina, mutta kokemuksena laji oli vertaansa vailla.

Sunnuntain kisapäivän jälkeen vuorossa oli kerholaisten hengenpelastusleiri. Saimme kisajärjestäjilta luvan lainata kilpailuvälineitä ja pääsimme ensimmäistä kertaa harjoittelemaan monilla uusilla pelastusvälineillä. Harjoituksissa oli hyvä fiilis ja opimme paljon uutta. Videolta selviää paremmin mitä kaikkea harjoittelimme. Muutama kerholainen uskalsi myös sukeltaa hyppyaltaan 5m syvyyteen.

13106797_10207450797761293_1281364113_oSunnuntaina meillä oli myös oheistoimintaa. Linnanmäki oli juuri samana viikonloppuna avattu; sinnehän me tietenkin päädyimme. Siellä ylivoimaisesti paras juttu oli Sealife. Akvaariomaailma sai isommat ja pienemmät kerholaiset innostumaan toden teolla. Tarkkailimme lähietäisyydeltä, miten uinnin todelliset ammattilaiset hoitivat homman. Merihevoset, sammakot ja kilpikonnat uivat kuin logossamme konsanaan.

Viikonloppuun mahtui myös paljon muuta mitä tähän tai miljoonaankaan tekstiin ei mahtuisi.Toivottavasti video kertoo enemmän. Viikonloppuun kuului monia ruokailuja, keilausta, lisää ruokailuja ja pelailua Linnanmäellä.Tärkeintä oli että me menimme koko ajan yhtenä joukkueena kohti maalia, oli kyse sitten räntäsateesta tai esteuinnista. Mikä meistä jäi mieleen muille? Se, että meillä oli tsemppi päällä. Meidät palkittiinkin kilpailuissa tsemppijoukkueena!

13106790_10207450797681291_663833574_o

Kiitos kilpailijoillemme ja huoltajillemme ilman ketään teistä matka ei olisi ollut tällainen. Nyt palaamme altaalle hiomaan uusia kuvioita.

PS. Tarttui meille mukaan muutama henkilökohtainen aikuisten suomenmestaruusmitalikin – ensimmäiset aikuisten SM-mitalit Rovaniemen uimaseuralle! Yksi kulta ja kaksi pronssia! Tulokset löytyvät täältä.

Wiljam Leinonen
RoiUS Vesiliikuntakerhon valmentaja